Advertisement

Kesinlikle İzlemeniz Gereken 5 Tiyatro Oyunu - 2022


2022 Yılında Kendi Çapımda Bir TiyatroSEVER Oldum 

Selamlar,

Uzun aradan sonra gene bir içerikle geri dönüş yaptım. Sürekli gidip gidip geliyorum, düzenli okuyucular var ise baştan özür dilerim. Şimdi bu konuyu yazmak artık bir zorunluluk halindeydi. Çünkü harika ötesi tiyatro oyunları sergileniyor. Genelde bir kafede yemek yemişseniz bu aralar fiyatların ne durumda olduğunu biliyorsunuzdur. İşte bu tiyatro oyunları için belki bir iki gün dışarda yemek yememek isteyebilirsiniz. Çünkü vereceğiniz paraya sonuna kadar değecekler!

O zaman başlayalım.

moda sahne Kadıköy

Ne olacak bu Yusuf Umut'un Hali?

Tek oyuncu, bir düzine karakter! Tek bir cümleyle anlat deseler bunu derdim. Emre Bey harika bir oyun ortaya çıkarmış. Sokakta geçerken gördüğümüz ama görmemiş gibi davrandığımız o insanların hayatına derinlemesine bir bakış sunuyor. Öyleki izlerken gözyaşlarınıza veya kahkahalarınıza engel olamıyorsunuz. Performansı esnasında karşınızdaki kişi tam anlamıyla geçmişi tanıdığınız, o anki haline onunla ağlayıp güldüğünüz bir dostunuza dönüşüyor. Tiyatro Hemhal belliki adından bol bol güzellikle söz ettirmeye devam edecek. 
Şu an bildiğim kadarıyla Türkiye turnesindeler. O yüzden ilinize gelmişler mi diye bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü ayıracağınız vakti sonuna kadar değerli kılacak bir oyun.

moda sahne Kadıköy

Sevgili Arsız Ölüm Dirmit

Ah ne desem bilemedim. Çünkü gene Tiyatro Hemhal. O kadar güzel ki. Oyunculuk, hikaye, tattırdığı boşluk ve sıkışmışlık hali. İzlerken yer yer içinizi daraltan o ruh hali ve sonrasında tüm olumsuzluklara rağmen kendine bir yol çizmeye çalışan o kız çocuğunun umudu. İçiniz acıyor. Aynı durumda kalmış olabileceğiniz bir an gelebiliyor ya da bir başkası adına üzülürken buluyorsunuz kendinizi. Anadolu'nun bazı kalıplaşmış inançları içerisinde aslında bazı ruhlar nasıl da özgür ve o özgürlükleri nasıl da burunlarından getirilebilir görüyorsunuz. 
Biletleri çok hızlı tükenen bir oyundur kendisi. Afife Jale ödülünü sonuna kadar hak eden bir oyuncunun ortaya çıkardığı kimya kesinlikle görülmeli. 

Boa Sahne Kadıköy

Tırnak İçinde Hizmetçiler

Sanki bir dizi içinde başka bir dizi izliyor gibi bir hisse kapılıyorsunuz. İnception vari bir kurgu ortaya çıkarılmış. Yukarıdaki oyunlar gibi bu oyunda da neredeyse hiç dekor kullanılmadan sanki dekor varmışcasına insana geçen bir hikaye paylaşıyorlar. İki oyuncunun oyunlarını sahneye koyabilmek için etraflarına, arkadaşlarına ve hatta ailelerine karşı duruşlarını çok güzel aktarıyorlar. Ayakta durmak bazen kolay gibi durabilir, taki yer çekimine karşı gelene kadar. Onlar nasıl bu çekime karşı durduklarını oyun içinde oyunu oynayarak kurguyu ölümsüzleştirmişler. İki kişilik bu oyun içinde biletlerin hızla tükendiğini söylemeden geçemeyeceğim. 

Zorlu PSM

Amadeus 

Zorlu Sahnede izleme fırsatı bulmuştum. Üstelik Okan Bayülgen ve Özlem Öçalmaz'lı versiyonuna gidebilmiştim. Sahne kullanımı, kurgu, Selçuk Yöntem, ışık, müzik, orkestra tam anlamıyla bir şaheserdi. İki büyük müzisyenin savaşını konu alan oyun sizi bir an bir gözünüzü kırmadan izletecek kadar yerli yerinde. En arka sahnelerden izlememize rağmen gayet keyif almıştık. O yüzden biletler pahalı diyenler olursa arkaları almaktan çekinmemelerini tavsiye ederim. 

baba sahne
Bir Baba Hamlet

Baba Sahne! Harika bir güldürü ve eleştiri birazcık da dramla yuvarlanmış bir hikaye. İzlerken o kadar çok kahkaha atmıştık ki iyiki gelmişiz diyeceğiniz bir oyun olacak. İnceden kalına doğru gelen eleştiriler, kahkaha attıran dialoglar ve son :) Ey Danimarka der daha fazla spoiler vermeden biletler tükenmeden gitmenizi öneririm. 

Yazının sonuna gelmiş bulunuyorsunuz. Umarım tiyatroya gitmek isteyen ya da gidecek oyun arayan birilerine denk gelir yazı. Bir sonraki hafta, ay ya da yılda :) görüşmek üzere.
Hoşçakalın :)

Yorum Gönder

0 Yorumlar