Advertisement

Asıl mesele ilk 1 Milyonu Kazanmak mı? #Ekonomi #Finansalozgurluk


Selamlar saygılar,

Yıllar 2020'den bu yana nasıl geçiyor Dünya olarak pek anladığımızı sanmıyorum.

Gerçi 2000'den sonra doğan nesil şu an şaka gibi ama 22 yaşında :'( gözyaşım pıt etti. Zaman bu kadar hızla geçerken ekonomi defalarca sınandı. Birkaç büyük çaplı kriz ve çöküşün ardında dünyayı sarsan bir virüs kapanması ile enflasyona merhaba dedi. Korona sürecindeyken, krizler o gün yaşanmasın diye basılan paralar bugün ekonomik sınıfların arasına tatsız bir uçurum açmaya devam ediyor.

Düşünün ki Bill Gatesler, Elon Musklar 85 milyar dolar kaybetmiş! Küçük yatırımcı taş mı yesin? Elbette onlarada gökten 3 elma düşmüş. Artan fiyatlar, işsizlik, yetersiz kazanç derken orta sınıf erimeye yüz tuttu. Hatta Avrupa ülkelerinin emeklilik fonları bile tehlikeli sularda yüzer durumda. 

Koca koca devletler nasıl da yönettiler ekonomiyi? 

Kısacası dünya devletlerinin hazırlıksız olduğu bir 2 yıl sonunda vatandaşlar tam olarak ne için vergi ödediğini bilmeden yaşamaya çalıştı. Şöyle bir dönüp baktığınızda ne dünyayı etkileyecek çapta bir salgına ne de küresel enflasyona karşı hazırlıklıymışız. O günkü çözümler işe yarar gibi görünsede bugün tatsız sonuçlarıyla baş etmek durumundayız.

Buradan da çıkaracağımız en net şey kendi güvencenizin yine kendiniz tarafından sağlanabileceğidir. Emekliliğinizi, evinizi, hayat standartlarınızı belirleyecek gücünüz yok ise dünyanın en büyük şirketleri olan devletler ile sonunuz hep soru işareti olarak kalacaktır.

Zam kaç olur? 

Bu yıl enflasyona ezilir miyim? 

Bir emekli maaşı bana yetecek mi? 

Kaç yaşında emekli olacağım? 

Yaptığım iş beni nereye kadar götürecek? 

Bunun gibi onlarca tilki zihninizde geziyor ise Siyah Kuğu kitabını okumanızı tavsiye ederim. Nassim Taleb kısaca beklenmedik olanın olasılığı üzerine insanın neden başka başka planları olması gerektiğini güzel örneklerle anlatıyor. 

Bugünün meselesi asgari ücretle uyutulan milletlerin, savaşlar ve medya oyunları ile  oyalandırıldığı teknoloji dünyasının kaybedeni olmasıdır. Çoğunluğun bu yoldan devam etmek yerine kendi yolunu çizmesi gerekiyor.

Babilin En Zengin Adamı'nda yazar "Kazancımın bir kısmının bana kalmasına karar verdiğimde zenginliğin yolunu buldum" diyor. Para kazanmanın sizin için zor olduğu bir çağda kimileri nasıl bu kadar rahat yaşıyor? Hepsine babadan atadan mı kaldı bu paralar? Yoksa bir değer avcısı mı oldular? Yatırım mı yaptılar, biriktirirken paraları onlar için çalışmaya mı başladı? 

Çizginin dışındakiler kitabını okumuş iseniz her şeyin bir arada işleyerek sizi olduğunuz insan haline getirdiğini görmüşsünüzdür. Şans, para, meslek, şöhret, zeka bunların hepsi bulunduğunuz çevre, dönem ve tavırlarınızın etkisinde sizin lehinize ya da aleyhinizi çalıştığı aşikar. Bu durumda atıcağınız ilk adım kendinizi gözlemleniz olacaktır.

Yatırıma değer biri misiniz? 

Ya da neyi doğru yaparsanız değerinizi arttırırsınız? 

Yeni bir dil? 

Daha iyi bir alışkanlık? 

Kilo almak ya da vermek? 

İki işte çalışmak? 

Ya da yetersiz hissettiğiniz bu işten bir başkasına geçebilmek? 

Hiçbiri kolay değil kabul. Ama arzuladığınız şeylere ulaşmanız ne zaman kolay oldu ki şimdi olsun? 

Önce kendine yatırım yapan kişi zamanının kıymetini bilmeye başlar. Zamanını satın almak isteyen kişi her şeye harcama yapmamayı öğrenir. Artan para tek başına önemli değildir hele ki böyle enflasyonist bir ortamda. Paranın tıpkı sizin gibi çeşitli ve zaman geçtikte değerli hale gelmesi gerekir. 

Ancak bu şekilde bakış açınızın genişletebilir ve olasılıkları görebilirsiniz. 

Bunun para kazanmakla ne alakası var? diyenleriniz elbet olacaktır. Bahsettiğim şey aslında bilgi sahibi olmakla alakalı. Bilgi sahibi olan birisi riskleri ve değerleri görebilir, analiz edebilir, bir başkasının yönlendirmesine korkutmasına ya da pışpışlamasına gerek kalmadan kendini eğitebilir. Ve tabiki bilgi tek başına yeterli değildir, bilgiyi analiz edip kullanılabilir hale getirmek gerekir. Bunun içinde araştırmak, bol okumak ve izleyip dinlemek kısacası elinizin altındaki kaynakları sonuna kadar tüketmeniz gerekir.

O yüzden izlenesi birkaç video bırakmak istiyorum size. Bu videolardan sonra bir sonraki yazıda kişisel yatırımın nedeni ve nasıl yapılabileceği hakkında değerli isimlerin deneyimlerini içeren bir içerik hazırlayacağım. 

2023 yılının son iki yıla nazaran daha dalgalı olması beklenirken paranızı ve değerinizi korumak önceliğiniz olmalı.

Şimdiden keyifli seyirler,






Yorum Gönder

0 Yorumlar