Photoshop Öğrenmek İçin Kursa Gitmek Şart mı? Güldürme Beni!
Dünyanın en komik sorusu olabilir bu. Allah aşkına bu zamana kadar gittiğimiz kaç kurstan eli dolu, tüm bilgileri edinmiş, işin ehli olarak çıkmayı başarabildik ki? Mühim olan kurs falan değil. İşi basitleştirmekte yatıyor tüm mesele. Bir şeyi gözünüzde ne kadar büyütürseniz o kadar mazeret üretirsiniz. İnsan psikolojisi böyle işliyor bu devirde.
İyi mazeretler bulmayı başaranların, başka şeyler başarabildiği çok nadiren görülür.
Benjamin Franklin
Benjamin amcamız doğru demiş. Çünkü photoshop denen programa uzaktan bakarken, cidden yapamazmış gibi hissediyordum. Lise son sınıftaydım. Grafik tasarımlara, illüstrasyonlara hayran hayran bakıyordum, hele bazı shoplar Kaf Dağı kadar ulaşılmaz geliyordu gözüme. Ama ne demişler yürümek için emeklemek, emeklemek içinse sürünmeyi öğrenmek gerekirmiş (Sanırım bu sözü kimse söylememiş, ben söyledim :D İdare ediverin). Kursta neymiş? Cidden para tuzağı olduğunu düşünüyorum. Çünkü heveslendiğiniz, yapmayı istediğiniz ve elinizde azda olsa imkanınızın olduğu bir hedef varsa yaparsınız. Bir hocaya, bir okula ya da ona benzer bir şeye ihtiyacınız yok. En iyi öğretmen sizsiniz. Yeter ki öğrenmek için hevesli olun.
Lise sonda ilk iş photoshop programını kurmuştum. Sonrasında yabancı sitelerde öğreticiler bir diğer değişle tutorial aramaya başladım. Çünkü tahmin edersiniz ki Türkçe kaynak bulmak samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. Var olanlarda size çok çok temel olan konular hakkında bir şeyler öğretiyor.
Ben tamamıyla yabancı grafik tasarımcıların yapmış olduğu tutorialları okudum. Ardından Youtube videolarını izlemeye başladım. Bu tarz Adobe programlarını kaliteli bir ders düzeyinde anlatan onlarca Youtube kanalı bulunuyor. Takip ettiklerimi yazının sonuna bırakacağım.
Youtube videoları, yabancı siteler, resimli kaynaklar zaten bir kursun verdiklerinin fazlasını sunuyor size. Öğle iki kestim biçtim yapıştırdım ile bitmiyor iş kaliteli shoplar nasıl yapılır, konsept üzerine nasıl çalışılır, renk uyumları, gerçek dışı etki nasıl verilir gibi bir çok alt konu hakkında bilgi veriyor kaynaklar.
Yani şuan da bu yazıyı okuyabiliyorsanız, elinizin altında para vermeden gidebileceğiniz bir Photoshop kursunuz zaten var demektir. İnternet sizin okulunuz da olabilir, gününüzü boşa harcadığınız bir okul çıkışı da... Karar tamamen size ait.
Lise sonda yaptığım çalışmalar dikkat çekti bir kaç yayın evi kapak tasarlamamı istedi. Düşünün ben kursa mı gitmiştim bunun üzerine ders mi almıştım ya da o alanda diplomam mı vardı? İyi de bu yayın evlerinin grafik alanında mezun olan deneyimli elemanları yok muydu da benden istiyorlardı?
Dediğim gibi bu tamamen istemekle alakalı. Grafik tasarımın sadece eğitimle alakalı olduğuna inanmıyorum, hatta güzel sanatlarla alakalı olan her hangi bir mesleğin eğitimle köreltildiğini düşünüyorum. Aman saçmalama eğitimsiz olur mu diyenler için tabi ki olmaz diyeceğim. Ama eğitimin doğru şekilde verilmesi gerektiğini hatırlatmam lazım, ezbere olmaz, birbirinin benzeri hiç olmaz. İnsan dediğimiz varlık birbirini tutan bir canlı değil. Yüzyıllardır hiç değişmeyen bir eğitim sistemi içinde kuyruğunu kıstırıp durmuşuz. O kuyruk ha koptu ha kopacak, sistem çöktü çökecek, henüz sağlam bir kaç kiriş kalmışken kalkın ucundan tutun derim ben.
Her neyse gene kendi kendime sinirlendim. Asıl meseleye dönecek olursak, ben İngilizce bilmem nasıl okuyacağım o yazıları diyenler için okursun güzel kardeşim okursun. Şimdi önüne Çince bir metin koysam A'sı B'si ne bilir misin? Bilmezsin. Ama İngilizce A'ya ey B'ye bi dendiğini kundaktan beri bilmektesin. Hem Google Translate denen bir şey var. Çeviri verirsin.
Ayrıca endişelenme yabancı grafikerler paylaşmaktan korkmuyor yani aman benim bildiğimi kimse bilmesin demiyor, onlarda öğrensin diyor bu yüzden paylaşımları basit bir biçimde yapıyorlar. Görseller ekleyerek yapılması gereken işlemleri adım adım açıklıyorlar. Bir zorluyor iki zorluyor hadi 5 zorluyor sonrasında yavaş yavaş alışmaya başlıyorsun.
Öğrenmek için inatçı olmalısınız ve yapacağınıza dair inanç taşımanız gerekiyor. Öyle programı öğrenmeye çalıştığınızın 2.haftasında yok ben bunu yapamıyorum derseniz yapamazsınız tabi. En az 1 buçuk 2 aya ihtiyacınız var, sonrası zaten alışkanlığa dönüşecek ve kendiliğinden yapmak isteyeceksiniz.
Bakın aşağıda photoshopu öğrenmeye çalıştığım ilk günlerdeki bir çalışmam bulunuyor.
Bu çalışma sıradan sil ekle yapıştır tarzında. Son derece basit bir kaç işlemle yapmıştım. Herhangi bir boyama, düşünme, tasarlama evresi bulunmuyor. Ama beğenilmişti, çünkü bir konsepti var. Yani hayal gücünüz yaptığınız şeyi ilgi çekici kılmış. İlla mükemmel teknikler bilmeniz yapmanız şart değil, karşı taraftaki kişiye belli duyguları hissettirebildiyseniz zaten işi kavramaya başlamışsınızdır.
Bu aşağıdaki çalışmalar ise ortalama 7 - 8 aylık bir ilgi alaka sonucunda yaptığım photomanipulasyonlar. Biraz daha detaylılar, boyama ve eklemelerin olduğu, dark tarza yatkın çalışmalar.
Aşağıdaki çalışmalarım ise geçen yıl ve bu yıla ait olan çalışmalarımdan bir kaçı. Gördüğünüz gibi shop yapma konusunda biraz daha iyileştim. Renk ayarlama ve editleme konusunda eskiye nazaran daha fazla yol kat ettim. Tabi bunda tutoriallerin ciddi manada rolü bulunmakta.
Son olarak bu sene daha doğrusu bu ay bir proje başlattım kendi kendime :). Aklımda olan kıyafet tasarımlarını tamamen çizerek yapmaya karar verdim. Aklıma belli modeller geldikçe ve tabi ki ilham perisi de çizim tahtamı ziyaret ettikçe karalıyorum bir şeyler. Sanırım sadece kıyafetlerle kısıtlı kalmayacağım, kitap dergi kapak tasarımlarına da el atacağım ve bunları Instagram hessabımdan @brandallfigure'den paylaşıyor olacağım. Bakmaz isterseniz diye birkaçı aşağıda yer alıyor.
Hatta eğer ilgi ya da alakanız olursa Photoshop konusunda blogdan ya da Youtube'dan bildiğim konular hakkında paylaşımlar yapabilirim. Nasıl shop yapıldığına dair ya da çizimin nasıl yapılabileceğine dair tutorialler yapabilirim. Sizce yapmalı mıyım?
Takip ettiğim Youtube Photoshop Kanalları:
0 Yorumlar