Yazarlık Hakında 5 Önemli Şey
1. İstisnasız her gün yaz
2. İstisnasız her gün oku
3. İlk iki maddeyi bahane bulmadan tekrar et
4. Araştırma nasıl yapılır öğren
5. Kendine 2 haftalık süreler tanı
Selam!
Yine yazmak hakkında bir konu ile beraberiz.
Yazmak geometriyi öğrenmek gibi. Tekrar etmeyi bıraktığında nankörleşir ve seni terk etmek konusunda gözünün yaşına bakmayan bir uğraşı halini alır.
Şu an iyi yazıyor muyum?
Belki biraz.
İleride daha iyisi olabilir mi?
Belki biraz.
Yazmanın doğuştan gelen bir yetenek olduğunu iddia edemediğimiz gibi çalışarak düzeltilemeyeceğini de iddia edemeyiz!
Bu durumda eğer yazmak istediğiniz bir hikayeniz varsa başlayabiliriz!
Şimdi yukarıda ki maddeler belki bazılarınızın gözünü korkutmuş, belki de bazılarınız her gün buna vakit ayıramam falan demiştir.
Fakat böyle bir durumda kendinize bahane bulamazsınız!
1.İstisnasız her gün yaz
Bu tamamen zamanınızı nasıl yönettiğiniz ile alakalı.
Zamanını yöneten gününü, gününü yöneten ise geleceğini yönetir.
Yani yapmak istediklerinizle, yaptıklarınız farklıysa bu sizin tercihlerinizden kaynaklanır. Hayatımızı bir matematik problemi gibi ele almamız gerekebilir. Gün sonunda A şehrinde B şehrine ne hızda hangi araçla geleceğin sana bağlı, hızlı da olabilirsin yavaşta.
Yazmak tam olarak plan ve program işi olmasa bile planlı olanlara daha adil davranan bir beceri türü. Yazdıkça açılır, kaleminizi güçlendirir, kelimleriniz çeşitlenir ve kişiliğiniz renklenir. Tıpkı okudukça daha önce varlığını bilmediğiniz o dünyalara gidip gelmek gibidir.
Daha önce hep yazdın, Şimdi de yazacaksın. Tüm yapman gereken gerçek bir cümle yazmak.
-Ernest Hemingway
Kişi, her sabah oturup yazmakla yazar olur.
-Gerald Brenan
2. İstisnasız her gün oku
Okumadan yazabileceği düşünmüyordun herhalde? Kalemine güvenebilmen için geniş bir kelime dağarcığına bir o kadar çeşitli anlatı yollarına ihtiyacın var. Bunu sana sadece okuma eylemi sunabilir. O yüzden hergün birkaç sayfa da olsa sevdiğin kitabı oku. Kesinlikle faydasını göreceksin.
Başarı, büyük umutların günlük disiplinle birleşmesinden çıkar.
- Zig Ziggler
Yazar, zanaatında ustalaşmalı ve kuralları tıkamadan önce onları öğrenmeli. Söyleyecek bir şeyin olduğunu hissetmekten çok daha fazlası gerekir: Nasıl söyleyeceğini de öğrenmelisin. -Arthur Kopit
3. İlk iki maddeyi bahane bulmadan tekrar et
Herhangi bir sanat ustası olmak, bütün bir ömür sürecek çalışmadır.
-Ezra Pound
Deha, sonsuz bir “zahmete katlanabilme” kapasitesidir.
-Albert Einstein
4. Nasıl verimli araştırma yapılır? Öğren
Öncelikli olarak aklında soru işareti barındıran konuları bir yere not ederek başlayabilirsin. Çünkü ilk adım doğru soruyu sorabilmekten geçiyor. Gerisi ise Google’ın sınırsız verisinden yararlanmaya kalıyor. Google dediysem sadece internet sitelerinden bahsetmiyorum, internetten ulaşabileceğiniz e kitaplar, araştırma yazıları, diğer yazarların kaleme aldıkları bloglar ve daha niceleri... Bilgiler derya deniz! Siz o denizde ki bir balık olabilmelisiniz.
Peki neyi mi araştıracaksınız? Onu da ben söyleyemeyim ama dimi! Sonuçta yazma eylemi hakkında her şey bir soru işareti. Dünya klasikleri neden klasik bir araştırın mesela. En çok tutan romanlar aslında hangi eski romanların çaktırmadan yazılmış uyarlamaları? Uyarlama dediğimiz şey bir hırsızlık mı yoksa hikayeyi yeniden şekillendirmek mi?
5. Kendinize 2 haftalık süreçler tanıyın
Neden 2 hafta derseniz bir nedeni yok aslında. Sadece kendi deneyimlerimde bir şeyi yapıp yapamadığımı genellikle 2 hafta içerisinde algılamaya başlıyorum. Düzenli miyim? Uyuşuk muyum? Bunu yaparken mutlu muyum? Bu rutin bana göre mi değil mi? Kendini tartmanı ve yazarak ortaya bir şey çıkarmanın yarattığı aurayı kaldırıp kaldıramayacağınızı bu şekilde takip edebilirsiniz. Sandığınız kadar kolay mı? Yoksa hiç ummadığınız kadar zor mu?
Yazmak hakkında kendi deneyimleriniz varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.
Yazmak hakkında kendi deneyimleriniz varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.
Ayrıca yazarlık konusunda aşağıdaki kitaplara da bir göz atabilirsiniz. Çok detaylı olarak değinilmese de yazmak üzerine keyifli konuların aktarıldığı bu kitapları bir çarpıda okuyabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın!
2 Yorumlar
Ben hala nasıl bir şekilde araştırma yapacağım hala anlamadım.
YanıtlaSilSelam araştırma yapabilmek için özellikle neyi öğrenmek istediğinize karar vermeniz gerekir. Ne bilmek istiyorsunuz? Sonrasında o konuda yazılan araştırmalar, kitaplar konusunda inceleme yapıp okumayla başlayabilirsiniz.
Sil