Advertisement

NOT TUTMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?

ETKİLİ NOT TUTMA YÖNTEMİ

Kitaplar okumaya başlayınca birçok yazarın yanında not defteri taşıdığını öğrendim.
Örneğin meşhur Aynı Yıldızın Altında kitabının yazarı John Green'de not defterini yanında ayırmayan isimlerden!
Şöyle bir tavsiyesi var kendisinin:
"Not defterinizi tutarak fikirlerinizi unutma gibi bir durumla karşılaşmazsanız ama hiç bir zaman aklınızdaki hikayeyi detaylarıyla not almayın" 
Çünkü ne kadar detaylı kaydeder ne kadar gereksiz kelime kullanırsanız hafızanızı kullanmak yerine sadece kağıt israf etmiş olursunuz.
İyi güzel ben hep tutarım zaten diyenlerden olabilirsiniz ya da nefret ediyor olabilirsiniz? Not tutmanın söylenilenleri moda mod yazmak olduğunu düşünüyorsunuz bir durun derim. Bunu yapmak yerine dönüp ses kaydını deneyin. Boşuna yormayın bileğinizi. Lakin şunu hatırlamanızı tavsiye ederim daha sonra dinlenmek için kaydedilen o kayıtları kaçımız dönüp dinledik bir de temize çektik? Şahsen benim asla yapmadığım ve çok zor bir olarak gördüğüm bir yöntem.
Not tutmayı sevmeyenler bende sizlerden biriydim.
Ne düşündüğünüzü biliyorum. O notlara bir daha kim bakacak, yazım kötü, o kadar hızlı takip edemem, not tutmak keyifli değil, ben son dakika çalışanlardanım gibi onlarca bahane sıralayabiliriz. Ama işe yarar bu yöntem hem öğrenme sürenizi kısaltırken hem de başarıyı arttırıyor.

Ee bu kadar övdün de not tutma alışkanlığı nasıl elde edilir? Tutulan Notlar nasıl olur da kalıcı bir etki yaratır? 

Cornell yöntemi nedir? Nasıl uygulanır?

Cornell Üniversitesi’nde Walter Pamuk adlı bilim insanı 1949’da okunan ve dinlenin anlayıcılık seviyesini arttırmak ve başarıyı yükseltmek için geliştirilmiştir.
Şöyle ki elinize aldığınız kağıdın sol yanına bir çizgi çekmelisiniz.
Sayfanın sağ tarafına dinlediğiniz ya da okuduklarınızı iyice özümsediğiniz notlarınızı almanız gerek.
Sol tarafa ise bu notlar içerisinde gözünüze çarpan kelime öbeklerini ya da sadece kelimeleri not etmelisiniz. Bu bir kavram haritasının zihniniz tarafından siz farkında olmasında oluşmasını sağlayacaktır.
Anahtar kelimeler aynı zamanda Mine Maping yöntemindede kullanılmaktadır. Ana konunun çevresine o konuyu temsil eden, hatırlatan, puzzle gibi parçalandığınız fikirler koyulur. Bu minik kelimecikler aklınıza gelemeyeceğiniz verilerin beyninize depolanmasını sağlamaktadır.
Kırmızı bir elma sizi köyünüzdeki bir pikniğe, parfüm kokusunun iyi ya da kötü anılarının canlandırması gibi kelimeler de en az duyularımız kadar canlıdır.
Not tutma sürecimize kelimelerin gücünü hafife almadan katarsak saydığımızdan derin bir hafızaya ve kalıcı öğrenmeye ulaşabiliriz.
Not almak için temel süreçleri Walter Pauk şöyle özetlemektedir.

  • -KAYDETME(Önemli noktaları kendi cümleleriniz ile not etme)
  • -KISALTMA(Kilit kelimelerin listeleyip sayfanın sol tarafına not edilmesi)
  • -TEKRARLAMA(Kelimeleriniz ve notlarınızı kendi kendinize test ederek işe yarar olup olmadığını gözlemlemeniz. Çünkü bazen cümleler size ait olmayabilir bazense can alıcı kelimeleri seçmemiş olabilirsiniz. Bu durumda hatırlanma ihtimali düşecektir)
  • -YANSITMA(Yazdıklarınız ile kendi fikirlerinizi kıyaslamanız gerekir. Çünkü fikirleriniz öğreneceğiniz şeyle ne kadar benzer olursa o kadar beyniniz o kadar açık olabilirken tam tersi durumda öğrenmeye karşı kendini kapayabiliyor ya da kendimizi sırf bana uygun diyerek öğrenmemeye anlamamaya koşullayabiliyoruz. Fikirlerimizin açık olması anlama gücümüzü arttırmaktadır, çok farklı konuları açıklıkla tartışabilmek bu kendi kendinizle ölçüp tartmanız sizi ileti taşır.
  • -GÖZDEN GEÇİRME(Notlarınızı ne kadar içselleştirir öğrendiğinizi görmek için son kontrol aşamasıdır)
  • -ÖRNEKLEME(Öğrendiğiniz fikirlerinize hayatınızdan örnekler bulmanız, bu sayede zihniniz tarafından görsellik kazandırmanız)


Not almanın en temel noktası okuduğunu ve dinlediğini anlama becerisidir. Bu beceri ise en çok aktif bir öğrenci psikoloji ile elde edilebilir. Profesyonel bir öğrenci olmak hayatınızın her anında sizi sürekli öğrenmeye, bildikleri ile yetinmemeye yeni fikirlerle karşılaşmaya ve değişime karşı açık olmaya iter.

Kısacası okul biter ama öğrenmek bitmez. Öğrenmeye aç bir beyniniz varsa ve bunları unutmak korkulu rüyanızsa faydası kanıtlanmış bu tekniği deneyebilirsiniz.
Umarım işinize yarayan bir konu olmuştur.
Sizinde kendinize has yöntemleriniz var ise yorumlara yazabilir ve okuyacak olan kişilere yardımcı olabilirsiniz
.
Hoşçakalın!

Kaynak: İTU Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi: https://pdr.itu.edu.tr/faydali-bilgiler/etkili-not-tutma

Yorum Gönder

0 Yorumlar