Advertisement

Dorse Ev mi Tiny House mu? Kentten Köye Göçün Şekillendirdiği Evler / Pandemi Sonrası

Tiny House Akımı ve Dorse Ev Merakı - Tersine Göç ve Yeniden Köyleşme

Herkese tekrardan merhaba!
Pandemi sürecindeki sanki yoktan varolmuşçasına beliren doğaya dönüş çılgınlığı ve kentten köye göç akımını görmemene ve hatta içinden geçirmemene imkan yok!
Bir miktar parası olan ya da sabit iş derdi olmayan bir çok insanın kendini köylere attığını gördük. Tiny House dediğimiz normalde Türkiye’de uzaktan sevilen yapılar iş satın almaya ya da inşa etmeye gelince daire alırım daha iyi düşüncesiyle yer değiştiren ev yapıları daha bilinir bir hal aldı.
Ya Tiny Houselar kiralandı ya da kiralık/satılık köy arazilerine inşa edilmeye başlandı.
Bunu pandemi haricinde bir tutku olarak yaşayan o kadar çok insan var ki bir an için huzurlarının bozulabileceğinden korktuklarından eminim. Çünkü dünya olarak o an popüler olanı tüketmek ve geri dönülemez bir biçimde çöpleştirmek çağımızın bir tür hastalığı. En az korona kadar ciddi bir salgın bu. Tiny House severler arazilerin minimalizmden uzak kullanılmasından köylerin sağlıklı yaşam adı altında yağmalamasından son derece rahatsız olacaklardır.
Çünkü bu yapıların temelinde doğayla iç içe olmak, evi dışarıya taşıma fikri hakim. O yüzden maksimum 40-45 metrekarelik bu yapılar içine gireni büyüleyecek bir büyüklükte olabiliyor. Tabi bunu işinde ehil insanlar yapmışsa. Yani demeye çalıştığım çok iyi firmalarla çalışmanız değil hayal gücünüzü çalıştırmanız! Evet elbette para gerekiyor, çamurdan duvarları ne yazık ki sıvayamıyoruz. Ama inanın İstanbul’da alacağın 30 yıllık, sağlamlığından emin olmadığınız bir daireden çok daha iyi bir yaşama alanı sunacaktır.

Ee madem övülecek bunca şeyi var da neden parası olan gidip betona yatırıyor? Dediğinizi duyar gibiyim.

Öncelikli neden çalışılan iş. Kent merkezine yakın bir yerde bir arazi kiralama ya da satın alma durumunuz yok ise kendinizi betona mecbur hissediyorsunuz. İşe ve akıp giden hayata yakın olmak için şehir içinde olmanız gerekeceği fikri kundaktan beri zihnimize işlenen bir gerçek. Özellikle de kira yatırımı veya çoluk çocuğa kalacak bir miras olsun diyerek alınan o taş bloklara mecburmuşuz gibi büyütüldük. Sadece biz değil ailemizde öyle büyüdü hatta anneanne dedelerimiz köylerden kentlere gelmenin kurtuluş ve modernleşme olarak görüldüğü devirlerden geçtiler.
Oysa köyü de kenti de gelişkin yapan orada yaşayan ve yaşamın kıymetini bilen insandı.
Tam da bu sebeple Pandemi insanlıktan kaçışa sebep olurken insan dışındaki her şeye sarılma ihtiyacını doğurdu.

Peki bu kadar kolay mı kentten köye tersine bir göçe girişmek? 

Elbette değil. Biraz birikim, biraz sabır, biraz cesaret gerekiyor. Ama sanıldığı kadar akıl almaz ya da para yatırılmaz denen bir PROJE değil. Hele ki bunu bir HAYAL olarak görüyorsanız.
Aşağıya Daire kanalında yayınlanan iki farklı Tiny House bırakıyorum. İki yapıda içinde yaşayan insanların nasıl da karakterini taşıyor. Birisi tekerlekli iken diğeri sabit. Biri daha büyükken biri daha küçük.



Bu tarz yapıların beton yapılara göre bir çok farklı artıları vardır. Örneğin, tamamını kendi zevkinize göre tasarlayabilirsiniz, bir binanın içinde topraktan uzak olmanız gerekmez, üst ya da alt komşu sorunu yaşamazsınız, genelde doğa içinde olacağınız için yeşillik daha sağlıklı düşünüp daha az strese maruz kalmanıza vesile olacaktır. Ayrıca betonarme yapıya göre daha uzun ömürlü olan yapı malzemeleri kullanılmaktadır.

Tiny House ve Dorse Evler de Yapı Malzemeleri Olarak Neler Kullanılır?

  • Çelik Konstrüksiyon
  • Profil 
  • Ship Konteyner 
  • Ahşap 

Seçenekler çoğaltılabilir.
Evi yapma amacınıza göre de değişiklik gösterecektir.
Özellikle Tır Dorsesine bir ev yapmak isterseniz tır dorsenin kaldıracağı ağırlığı göz önüne alarak daha hafif ama sağlam olması adına Profil yapı kullanılabilir. Bu seçimler hem sizin hem de mimar ile mühendisin kararları ile daha profesyonel bir düzey alacaktır.

Tiny House ve Tır Dorsesine Yapılan Evin Farkı? Cevap cümlenin içinde saklı!

Birisini yere yapıya özel oluşturulan beton ya da ahşap yüzeye sabitlerken, diğerini tır dorsesinin üstüne oturtuyorsunuz!
Durum böyle olunca zemininiz için öncelikle bir Tır Dorsesi satın almanız(Dorse fiyatları günümüz piyasasında 20.000-70.000 arasında değişirken daha yüksek fiyatlara satılanları da bulabilirsiniz) gerekir. Dorse alırken kaldırdığı ton, dorse genişliği ve uzunluğu inşa etmek istediğiniz ev için önemli kıstaslardır. Kaça kaç bir yapı var hayalinizde? Çünkü bakıp araştırdığım kadarıyla bir tır dorsesi üzerine 40 metrekareye yakın boyutlarda ev inşa edilebilmektedir. İçinin akıllıca dizaynı ile ortaya 80 metrekarelik bir evden daha kullanışlı bir ev ortaya kolaylıkla çıkabilir.
Aşağıdaki evlere bir bakın.


Kim bunlara iş görmez ya da minicik diyebilir? İçlerinde yapılan ufak değişiklikler boyutlarını büyüttüğü gibi minimal ve şık bir görüntüye sahip olmalarını sağlıyor.
İşin en keyifli yanı ise çoğu ev sahibi evlerin yapımında kendileri de çalışarak onları bu hale getiriyor! Hatta bir çok farklı YouTube kanalı var. Okul otobüsü satın alıp 10-12 ay gibi bir süre içerisinde karavana dönüştüren, ship konteyner alıp iç dış tüm işlerini 1 yılı aşkın uğraşıp yapan onlarca kanal bulabilirsiniz. Hatta hemen aşağıdan 2 kanal örneğini de görebilirsiniz!

Tır Evin olayı dorsenizin kapasitesiyle kısıtlı olmasından gelir. Direk üzerine çelik kontrüksiyon bir yapı montalamak mı ship konteyner koymak mı ya da profil ile ağırlıktan tasarruf etmek mi?
Seçenek size kalmış! Tabi bu seçenekleri bütçenizde açıkça etkileyecektir. Ama bir çok ev sahibinin konuşmalarından yola çıkarak ortalamanın üzerinde bir yapıyı 80.000-100.000 TL arasında inşa edebileceğinizi söyleyebilirim. Ucuz değil heleki şu koşullarda! Ama kesinlikle şehir hayatına karşı alternatif bir seçenek! Onlarca katı olan binalarda sıkışıp kalmak, sokak aralarında yaşamak ya da ağaç görmeden yaşlanmak, hayatlarımız için artık birer standart.
Bu standartlara öyle alıştık ki bunun dışına çıkmaya çalışan ya da başaran insanları hemen etiketliyoruz. Onlar zengindir, onların kafası rahat, ohooo ondaki imkan bende olsa ya da ben onun yerinde olsam!
Tiny House ya da Dorse Ev benim uzun zamandır hobi gibi delicesine takip ettiğim bir sürü fotoğraf ve videosunu stokladığım bir sektör. Aşığıyım bu yapıların. Çok uygun maliyetlilerden uçuk fiyatlılarına kadar yüz binlerce çeşidi var. İşin en güzel yanı da birbirinin kopyası olan evler çok ama çok az.

Yani seri üretimini yapan firmalar elbette var.

Bu firmalardan Türkiye’de de var. Hatta ben yapıp uğraşamam hazırı var mıdır? Varsa ne kadardır diyenler için aşağıdaki firmalara bir göz gezdirebilirsiniz.
Movi Evleri(YouTube Kanalları da var)
Yako Groups

Peki bu evleri böylesine güzelleştiren belli başlı şeyler neler?



  • -SkyWindow - Tavana açılan büyük bir pencere, hem doğal bir gün ışığı hem de gece yıldızları izlemek için harika bir alan.


  • -Beyaz(krem ve ekru tonları), ahşap ve siyah rengin beraber uygulanması yapıyı otomatik olarak sade ve geniş bir etki yaratıyor.


  • -Tüm cephelerde mutlaka cam kullanımı - Bu evlere benim gibi manyakça bir ilginiz varsa bir çok video izlemiş ve fotoğraf görmüşsünüzdür. Genelde bir tarafı açık diğer tarafı kapalı yapılarda ışık eşitsiz dağılırken içerideki boyut otomatik olarak daralmaktadır. Camlar bu yapıların mihenk taşı bence. İyi yerleştirilen bir cam hem serinleme aracı hem nem kontrolü hem de alan kullanımını en üst seviyeye çıkarmaktadır.


  • -Saklama alanı, gizli dolaplar! Bulanan her boşluk aslında potansiyel bir saklama alanı olarak kullanıldığı taktirde eve sığmamanız pek mümkün değil
  • -Sürgülü cam, kapı ve dolaplar! Sürgü bence sadece minik yapıların değil normal bir evinde kurtarıcısı olabilir. İçe ya da dışa açılan kapının dar alanda yaratacağı klostrofobiden kurtulup yana doğru sürgüyle açılan bir kapının yaratacağı rahatlık evde denemeye değer bir fikir. Özellikle sürgülü kapı almak yerine internetten videoları izleyerek sürgü yapısını kendiniz yapmak isterseniz maliyetinde oldukça düşmektedir. 🍐 Armut piş ağzıma düşçülerdenseniz kesenizin ağzınızı her zaman daha fazla açmanız gerektiğini unutmayın!


Lafı amma uzattım! Buradan bu evlere duyduğum ilgiyi anlayıverin :D Eğer bu konuda yazmamı isterseniz, merak ettiğiniz farklı şeyler olursa lütfen yorum bırakmayı unutmayın.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın! 👋

Yorum Gönder

1 Yorumlar