Advertisement

Evde Seramik Nasıl Yapılır? Hava İle Kuruyan Seramik Nedir?



Herkese selam!
Bugünün konusu başlıktan da anladığınız üzere evde seramik yapımı üzerine olacak. Seramik denince akla ilk gelen şeylerden birisi ateşle pişirilmesi olacaktır. Ama her seramik hamurunun ateşle sertleşmesi gerekmiyor! Bazı seramik hamurları hava temasıyla yavaşça kuruyarak sertleşiyor ve dayanıklılık kazanıyor. 
O zaman soru cevap şeklinde ilerleyip yazıyı daha verimli bir hale getireyim. 



1. Hava ile kuruyan seramik ne kadar süre beklerse sertleşir?

Yaptığınız figürün boyutu ve seramik hamurunun kalınlığına göre süre 24 saat ile 48 arasında değişebilmektedir.

2. Bu seramiği nasıl şekillendirebilirim?
Başlangıç için ellerinizi ve hayal gücünüzü kullanmanız yeterli olacaktır. Zamanla alışkanlık edindiğinizde gerekli diğer malzemeleri satın alabilir ve daha detaylı çalışmalar ortaya koyabilirsiniz.

3. Hava ile kuruyan seramik nerede satılır?
Genelde sanat malzemeleri satan kırtasiyeler ya da bu tarz online mağazalardan alabilirsiniz. Deneyimleyp sorun yaşamadığım bir kaç siteyi şöyle bırakayım: 
Anka Sanat, Hobi24, Tahtakale

4. Hangi marka seramik hamuru aldığımın bir önemi var mı?
Bu soruyu kendime birkaç gün önce sorsam yok derdim. Ama şu an farklı bir düşüncedeyim. Çünkü daha öncesinde hep aynı marka seramik hamuru kullanmıştım belli sebepten(uygun fiyatlı olması). Fakat daha uygun fiyatlı yeni bir marka keşfedince bu kez onu sipariş ettim. Sonuç beklenmedik oldu benim için. Önceden kullandığım marka kısa bir sürede daha henüz şekli tamamlamamışken kurumaya ya da çatlamaya başlıyordu sürekli su kullanmam, yumuşatmam gerekiyordu. Sculpt markasında bunu yaşamadım. Hala kullanıyorum deneyimlenmeye devam, şu an elimde yeni bir marka daha var. Onu da denediğimde buraya ekleyeceğim. Bu arada piyasanın en iyi markalarından birinin ise Sculpey olduğunu birçok yerde okudum. Fakat diğerleri yanında oldukça yüksek bir fiyatı bulunuyor başlangıç seviyesi için değil de daha ileri seviyeler için kullanılabilir bence. 

5. Seramik nasıl daha dayanıklı hale getirilir?
Hava ile kuruyan seramik katılaşıp sertleşince boyamanızı yapabilirsiniz. Boyamanın ardından ise dilerseniz sıvı vernik ile sağlam olması adına 3 kat vernikleyebilirsiniz. Ama kendi deneyimlerinde iki farklı yöntem daha var. Bunlardan birisi Mod Podge ve Epoksi! Epoksi maliyetli ve baya sabır gerektirirken Mod Podge daha az uğraştırıyor. O yüzden size de onu öneririm. Seramik üzerine hafif kalın bir tabaka olarak sürmeniz ya da dökmeniz halinde genelde 24 saatten kısa bir sürede donarak katılaşır. Katılaştıkça da parlak bir hal alarak kapladığı nesneyi olduğundan daha kaliteli gösterir. Düşme çarpma gibi durumlara karşı ise ekstra koruma sağlar. Biraz deterjan reklam gibi oldu kusuruma bakmayın artık. Vernikten daha faydalı bulduğum için söylemeden geçemedim.

6. Seramik için hangi boyaları kullanabilirim?
Dilerseniz seramik boyası ya da akrilik boyası kullanabilirsiniz. Benim tercihim akrilikten yana. Tüm yüzeylerde kullanım imkanı verdiğin bende baş tacı durumunda :)

7. Seramiğe merakım var. Başlangıç için neleri satın almalıyım?
Adı üstünde başlangıç!
500 gr hava ile kuruyan seramik
Herkesin evinde olduğunu düşündüğüm bir oklava, bizde yok diyorsanız 15-20 cm’lik bir silindir şeklinde herhangi bir şey(çıkıntısız olmalı) işinizi görecektir.
Sivri kenarlı bir cetvel(metal ince cetveller bu iş için harika olabiliyor) 
Şekillendirmek için kürdan 
Akrilik boya 
Vernik 
Sonrası tamamen hayal gücünüze ve elinizi alıştırmanıza kalmış!
Pinteres’ten Dry air clay yazarak yapılan homemade işleri görebilir, DIY projelerini sizde deneyebilirsiniz.
İzlediğiniz videoda yaptığım kağıt ağırlığının yapımı 1-2 saatimi aldı boyaması ve verniklemesi ile beraber. Kuruması ise 48 saati buldu çünkü kalın bir tabaka döktüğüm Mod Podge anca o zaman kurudu. :)

Başka sorularınız olur ise Youtube, Instagram veya Blogger üzerinden yazabilirsiniz, bilgim dahilinde cevap vermeye çalışırım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın!

Yorum Gönder

0 Yorumlar