Advertisement

HARİKA BİR FİLM ÖNERİSİ: HANDSOME DEVIL - ŞEYTAN TÜYÜ

HANDSOME DEVIL

(Başlamadan önce filmden bir alıntı: Tüm hayatınızı başkası olarak harcasanız sizin asıl hayatınızı kim yaşayacak?)

Bazı filmler vardır boş zamanlarınızı değerlendirmek için izlersiniz. Bazı filmler vardır onlar için zaman yaratırsınız. Handsome Devil'da o filmlerden birisi.
Genellikle bir film izlerken hayatın içinden hikayeleri tüm yönleriyle, acımasızlığıyla göstermesini tercih ederim. Çünkü hayat pamuk şekeri değil ve onu öyleymiş gibi göstermek sorunları olan insanlarla dalga geçmek gibi bir şey.

Handsome Devil'de sinema dünyasında çok fazla rastlamadığımız bir konu olan eş cinsellik konusu ele alınıyor. 

Lise öğrencilerin yani ergenlik hormonlarıyla dengeleri bozulmuş gençlerin her zamankinden daha fazla aşırı, kırıcı, öfkeli oldukları dönemleri bilirsiniz. Yaşadınız ya da yaşayacaksınız. Handsome Devil lisede ailesiyle arası iyi olmayan ve hiç arkadaşı bulunmayan Ned'in odasına gelen yeni çocuk sayesinde değişmesine konu alıyor.
Aslında tam olarak değişmek diyemeyiz buna. Asıl değişen Ned değil açıkçası. Gelen oğlan Cornor başka bir okuldan atılmış sırları olan ama oldukça iyi Rugby oyuncusu.
Ned ile aynı odaya düşer. Ned ise eş cinsellik üzerine bir sürü saldırıya aşağanlamaya uğramış, çevresinde hiç arkadaşı olmayan ama okumayı ve müziği seven bir öğrencidir. Karşısındaki çocuk ise bir kara kutu. Bir gün ödev için mektup yazılması gerekir ve o mektup aralarında bir arkadaşlığın doğmasını sağlar.
Ned ilk defa yalnız olduğunu fark eder. Bu zamana kadar yalnız olduğumu anlamamıştım ta ki bir arkadaşım olana kadar. Bu cümle gibi onlarca güzel cümle var filmde. 132 dakikaydı sanırım. Eğlenceliydi. Üzücüydü. Kimi yerlerde dişlerinizi sıktırıyor yumruk atma hissi uyandırıyordu. GERÇEKÇİYDİ. İnsanları sırf tercihleri için suçlamak yalnız bırakmak henüz bir çocukken asosyal hale getirmek... Hepsinden biraz biraz göstermişti Handsome Devil.

Ama filmde eş cinselliğin açıklanmaması gereken bir suç gibi gösterildiği sahneler, saklanan o sırrın altında eğilip bükülmek, ikilemler bence gayet iyi verilmişti.

Filmde İngilizce öğretmenini meşhur Sherlock'ta ki Psikopatımız canlandırıyor ve bence oyunculuğu gerçekten güzel. Abartısız, gelişi güzel. Ayrıca baş rollerde oldukça iyiydi özellikle Ned gerçekten koruma içgüdünüzü harekete geçirecek kadar çelimsiz ve sevimli bir karakterdi.
Benim filmden çıkarımım ise şu şekilde: Hepimizin büyük küçük sırları var. Lakin o sırlar aslında sır değil. Gizli kaldığımız şeyler asla duymasını istemeyeceğimiz kişiler tarafından duyulabilir. Kimileri bunu bir savaş baltası kimisiyle kırılacak bir yumurta gibi kullanır. Kimileri sırlarını kendi sırrı bilir özen gösterir. Kimileri nefret ögesi haline gelmek için uğraşır durur. Sırlar asla sır olarak kalmaz. Onları saklamak sandığımız gibi bizi koruyacak bir çözüm değil bizleri istemediğimiz kişiye dönüştürecek bir silahtır. Başkasının hayatını yaşayış şeklini örnek almak onun gölgesinde bir iz olmaktan ileri gitmez. TERCİH ETMEK TÜM CANLILAR İÇİN GEÇERLİ OLAN BİR ÖZGÜRLÜKTÜR. Bir başkasına zarar vermiyorsa tercihlerin saygı duyman gerekir. İster cinsellik ister siyasi ister bireysel kararlar olsun. İnsanları sır tutmaya iten şeylere karşı yapılmış bir filmdi bence. Sırların insanı boğabileceğini sonunda istemediği bir kişiye dönüşeceğini gösteriyordu bize. Ayrıca her yaşta her konumda olan insan toplumsal baskıyla karşılaşabiliyor. Bu baskıya ayak uydurup elinde meşaleler İle cadı avına başlamak ya da geri durup bu yürüyüşü hiç başlatmamak senin elinde. Yaşın, cinsiyetin, konumun ne olursa olsun. Tek başına bir güçsün ve bu gücü doğru kullanırsan Big Bang'i bile sönük bırakabilirsin.

Biliyorum biraz dramatik ve edebi oldu.

Ama Handsome Devil bana tam olarak bunu hissettirdi. Lise zorbalığı, arkadaş baskısı, öğretmenlerin banalliği, sevimsiz okul ortamı... Tüm bunlara karşı ezilen zorbalık gören dövülen hatta ve hatta intihar eden gençliğe rağmen değişmeden aynı kalan bir eğitim sistemi. Diyorum ya yetişkinler kör. Bakıyorlar ama aradaki 7 farkı görecek kadar zeki değiller.
Güzel bir filmdi içinde güzel eleştiriler barındırıyordu. İyi bir oyunculuk, iyi bir hikayeyi beraberinde getirmişti. Sevdim zaten yukarıda yazdığım dünya kadar şeyden sevdiğim anlaşılıyordur. Bu filme vakit ayırın ve sadece ay işte film deyip geçmeden önce üzerinde birazcık düşünün.

Fragman burada:

Yorum Gönder

0 Yorumlar