Advertisement

Zamanını Boşa Harcamak İstemiyor musun? Yapman Gereken 5 Basit Şey!


Zamanını Düzene Sokman İçin Yapman Gereken 5 Basit Şey!

Bu liste kendi deneyimlerime dayanıyor arkadaşlar. Ben aşırı tembel insanlar skalasına rahatlıkla dahil edilebilirim. Ama bu tembellik bir gün canınıza tak ediyor ve hayal ettiğiniz şeylerin artık hayal değil de elle tutulur bir şeye dönüşmesini arzuluyorsunuz. Yani aşağıda yazdığım maddeleri yaparsanız faydasını göreceksiniz. Ben gördüm ve dedim ki bilgi paylaştıkça değerlenir! Değil mi?  E hadi o zaman, listemize başlayalım!

1. Yapmayı çok istediğin bir şey mi var? O zaman yap! Çok düşünme. 

Asla ikinci kez düşünme. Çünkü ikinci kez düşündüğünde ve o AMA ile başlayan cümleyi bulduğunda her şey için çok geç kalmış olabilirsin! Planlama yapmakla zamanını harcama, doğru zaman değil diye kendini korkutma. Çünkü yapmayı istediğin şey sen planlayıp, gözünde büyüttükçe imkansızmış gibi gelmeye başlıyor ya da daha da kötüsü erteleme adı verilen kötü bir alışkanlık ediniyorsun. Yapıcam ama önce şunu da yapmalıyım, dediğin an teşhisi koyabiliriz. Erteleme denen rahatsızlık sana onlarca bahane bulur. Sende o bahanelerin 100'de 100 doğru olduğuna, geçerli olduğuna kanar durursun. Benden söylemesi!

2. Erken kalkan erken yol alır! Klasik ama %100 doğru. 

Uff bana her yerde okuduğum şeylerden bahsetme dediğinizi duyar gibiyim. Ama bu boğaz ağrısı için bal ile limon karışımını herkesin bilmesi gibi bir şey. İşlerini yetiştirememen, isteksiz olman, yetersiz hissetmen, amacının olduğuna dair inancını kaybetmen! Bunları hepsi senin için çok kıymetli olan saatleri poponda pirelerin uçuştuğu yatağında geçirmenden kaynaklanıyor! Ben erken kalkamıyorum arkadaş diyorsan bil ki o da bir bahane. Uyandırayım çok geç olmadan.

3. Haftalık hedef koy kendine. Haftanın sonunda elinde hallettiklerine gönül rahatlığıyla tik atabileceğin bir listen olsun!

Vizelerin mi var? Ödevin mi var? Hafta sonu bir sinemamı yapacaksın? Sen ne halt edeceksin koca bir hafta şöyle otur bir düşün bakalım. Yahu! Sınavda tek bir soru sorarlar oturur 2 saat kara kara düşünürsün. Söz konusu kendi hayatın olunca aman koyver gitsin dersin? Hayır yani mantık bunun neresinde güzel kardeşim? Ya da sen bir sorudan daha mı az kıymetlisin? Ayrıca bir işini tam anlamıyla bitirmeden bir diğerine zıplama. Emin ol böyle yaparsan günün sonunda tik atabileceğin bir madden bile olmaz. Çünkü yarım bıraktığın işlerin genellikle en basit kısımlarını bitirmiş geriye kalan zor kısımlara ise dokunmayı istemez bir halde olacaksın. E hal böyle olunca maddeler de çöp olup gidecek.

4. Kitap ve film. Bunları hayatının parçaları haline getir. 

Bir kitabı sırf uzmanlar yatmadan önce 20 sayfa okununca beyni açıyormuş dedi diye okuma. Manyak mısın sen? Uykun varsa uyu! Kitap uyumak değil uyanmak için okunur! Bak güzel söz buldum. Bunu da bir köşeye yazarım artık. Neyse filmler ise görüş açını genişletir. Sonuçta her şeyi deneyimleyemiyoruz ama bu deneyimleri gösteren filmler iş görür kıvamda! Kitap kelime dağarcığını, konuşma kaliteni, bilgi dağarcığını geliştirirken, film görsel algını, güncel fenomenleri, olaylara bakış açını genişletir. 

5. Hareket et!

Ne alakaya maydanoz dediğinizi duyar gibiyim. Ama bilgisayar başı, masa başı, baş olan her şeyden olabildikçe uzak durun. Çalışan arkadaşlarımı tenzih ederek söylüyorum ama günde en az 1 saatini dışarıda oksijen almaya harcamalısın. Vücut sağlığın için yürümeli, hatta yapabiliyorsan koşmalısın. Çünkü yukarıdakilerin hiç birini sağlıksızken yapamazsın. Duruş bozukluğunu düzeltmeli. Ertelediğin doktor randevuna gitmeli, baş ya da boğaz ağrıların için üşendiğin bitki çayını yapmalısın. Sağlık yoksa hedefler hayal, hayallerde yalan olur arkadaşlar.

Son derece gerçekçi bir liste oluşturmaya çalıştım. Hayatımızın parçası olan basit şeyleri nasıl düzenler, nasıl değer verirseniz, aynı derece de onlar tarafından şekillendirilirsiniz. Hayat kaliteni SEN belirliyorsun. İmkanın olan şeyleri yapmıyorsan tek suçlusu da sensin. Başka suçlu aramakla geçireceğin zamanı kendini iyileştirmek için kullanmalısın. Çünkü farkında değiliz ama modern dünya bizleri hasta etti ve etmeye devam ediyor. Kimlik algımız yok oldu. Markalar, fenomenler arasında sıkışık bir hayat yaşıyor, başkalarına özeniyoruz. Özenmek yerine hadi harekete geçelim dendiğinde ise 'Ay benim onun kadar param yok ki, ben onun gibi olamam ki, o şanslı ben değilim ki 'gibi abudik gubidik bahaneleri bulmasını iyi biliyoruz.
Bahane üretme, kendi kendinin çözümü ol! Bak o zaman göreceksin, imkansız dediğin şeyler çocuk oyuncağı oluvermiş!

İmkânsız, kendilerine verilen dünyanın içinde yaşamayı, onu değiştirmek için gereken enerjiyi keşfetmekten daha kolay bulan küçük insanların ortaya attığı büyük bir sözcüktür. İmkânsız bir gerçek değil. Bir fikir. İmkânsız bir tebliğ değil. Bir cüret. İmkânsız bir potansiyel. İmkânsız geçici. İmkânsız hiçbir şey.
Muhammad Ali

Yorum Gönder

0 Yorumlar