Advertisement

KPOP HAKKINDAKi 5 ACI GERÇEK - KPOP NEDİR? #BENCE


KPOP NEDİR VE NE DEĞİLDİR?

KPOP: Açılımı Kore Pop anlamına gelmektedir. Güney Kore'de büyük bir piyasası bulunan, oldukça zorlu müzik piyasasıdır.
Kpop sektörü şu sıralar gündemde oldukça büyük bir yer kaplıyor. Özellikle BTS gibi asyalı bir grubun billboard ödüllerine katılmasından ve Mic drop adlı şarkılarını yayınlamalarından bu yana Amerika ciddi bir etki oluşturdular.  Kpopu Korecan, çocuk işi, Kore için deliren gençler olarak bilenler var. Şimdi ilk baştan söylemem gerekir ki ben ne Koreyi ne Kore'deki her müziği beğenen, delisi olan bir insan değilim. Sadece Kpop sektöründe ki zorlukları bildiğim için insanların deli zırvası, çin çan çon, bunların hepsi birbirine benziyor diyen ağbi ve ablalarımız için bilgilendirici bir yazı yazmak istedim.
Çocuk işçiliği sadece Afrika da falan olmuyor, yani son derece gelişmiş ülkelerde de maalesef ki Türkiye'mizde de oran oldukça yüksektir. Bence bir çok ülke de çocuk işçiliği farklı alanlarda farklı şekillerde mevcut ama kendini gizli tutabilecek sıfatları bulunuyor. Örneğin buna işçilik değil de hayallerinin peşinden koşmak, küçükken başlarsa büyüdüğünde en iyisi olur vb. gibi özendirici adlar takılmakta. Şimdi aman sende torna tesfiye de çalışan için yazmasın elin Kore'lisi için mi yazıyorsun diyenlerde olacaktır. Çocuk çocuktur arkadaş. İster Türk, ister Alman, İster Hintli olsun. Kendi ülkemin çocuğunun değerini elbet biliyorum ben, ama benim değil bizzat devletin bu değeri bilmesi gerekir. Güç kimdeyse o hakkıyla dağatmasını da bilmeli.
Güney Kore'den örnek verirsek son derece modern ve Amerikan vari olduklarını söyleyen bir ülke. Ama Kpop sektörü o kadar ama o kadar çetrefilli ki o koşullara o yaşta çocuklar dayanıyor ve devlet hiçte ses etmiyor. Belki de ediyordur sonuçta Korecem yok bilemiyorum haberlerini ama takip ettiğim kadarıyla Kpop kendi çarkı içinde dönüp gidiyor.
Neyse Kpop hakkında bilinmesi gereken bazı maddeler var. Bu maddeleri daha önce hiç duymamış olabilirsiniz de duyduğunuz da aman abartı diyebilirsiniz de. Başlıyorum.
1. Kpop stajyerlik üzerinden şarkıcı yetiştiriyor. Şarkıcı olmak isteyen gençler, müzik şirketlerine gidip yeteneklerini sergilemeliler ve beğenildikleri taktir de şirkete stajyer olarak alınıyorlar.
2. Stajyerin neredeyse 24 saati dopdolu geçmek zorunda. Gençler neredeyse günlerinin tamamlarını şirketin onlara vermiş olduğu eğitim planını tamamlamakla geçiriyorlar. Dans eğitimi, ses eğitimi, moda ve stil eğitimi...
3. Stajyerlerin bedenleri 0 beden ya da ona yakın olmalıdır. Fiziklerine çok dikkat etmeleri gerekir. Dış görünüş genellikle Asya ülkelerinde öncelik kazandırmaktadır. Ayrıca güzel yüzlü bir oğlan ya da kız stajyerlikte onlarca kişinin arasından sıyrılmakta önemli bir rol oynuyor.
4. Stajyerlik süreçlerinin yoğunluğundan dolayı çoğu stajyer okul eğitimini yarıda bırakıp tamammen şirket eğitimine odaklanıyor.
5. Stajyer olarak kabul edilmeniz bir şarkıcı olarak çıkış yapacağınız garantisi değildir. Yani stajyerlik süreleri 5 - 6 yıl gibi uzun zamanlara yayılabilir ama bu senelerin sonunda bile hala çıkış yaptırılmamış olabilirsiniz. Böyle durumlarda emeklerini çöpe atıp şirketten ayrılmak zorunda kalabiliyor stajyerler.
Yani lafın özü öyle çıtı pıtı kızlar, yakışıklı oğlanlardan daha fazlası var. Ekranda gördüklerimizin arkası korkunç derece de yorucu ve küçük balıkları kolayca yutan bir sistem var. Bak abartmıyorum sen ben oyun peşinde koşarken onları yaptığı tek şey çalışmak. Dans edebilmek için çalışmak, güzel bir ses için çalışmak, kültürlerinin izin verdiği sıfır beden için çalışmak.
Zorunlu estetik ameliyatlar mı dersiniz, ölesiye diyetler mi dersiniz, yorgunluktan kaynaklı hastalıklar mı dersiniz... Yok yok yani. Kısacası Kpop dediğimiz sektör öyle tüysüz oğlanlar, mini etekli kızlar, korecanlar falan değil. Ciddi anlamda emeğin ve bir o kadar da sömürgenin olduğu ağır bir müzik coğrafyası.
Tabiki işini layığıyla yapan, sanatçılarına sahip çıkan onları dış güzelliklerinden daha çok müzik alanındaki becerilerine odaklanan şirketlerde var. Ama tahmin edersiniz ki bir elin parmağını geçmiyorlar.
Düşünsenize 12 yaşındasınız. 12 yaşında ne yaptığını söyle bana? En fazla okula gidip geliyor belki bir spor kursuna devam ediyor en ekstrem olay olaraksa dil dersi falan alıyorsun diyelim.
Ama Kpop'a stajyer olan 12 yaşındaki bir çocuk hem söz yazıyor, hem besteliyor, hem enstruman çalıyor, hem dans ediyor, hem tam da yemesi gereken yaşlarda kilosuna dikkat ediyor! Yani koskoca bir yetişkinin kendini kısıtlamadığı kadar kısıtlıyor.
Benim kızgınlığın insanların aman şu çekiklerde de ne var sanki? Çin çon dilinden de anlamazsın ne diye dinliyorsun diyenlere.
Emek var. Bak benim hayatım boyu koyamayacağım büyük hedefleri var. Bu hedef uğruna çocuk olmaktan vazgeçiyorlar. Kimileri başarılı oluyor ama başarısız olanlarda sisteminin içinde yutulup gidiyor. Hayalleri olan bir çok çocuk var şu dünyada. Hepsi bir oraya bir buraya savruluyor kimisi  yetişkin olmayı kimisi ise çok kalmayı seçiyor. Kimisine ise büyümek zorunlu kılınıyor.
Hiç bir hayatın kolay olmadığının bende farkındayım. Ama sömürge çeşitleri değişmekte. Kimi zaman çırak, kimi zaman stajyer oluvermekte.
En korkuncu ise yetişkinlerin, gözlerinin önünde olup bitenleri normal görmesinde...


Yorum Gönder

0 Yorumlar