Kendini Geliştirmek(Kişisel Gelişim) İstiyorsun
Ama Nasıl Yapacağını Bilmiyor musun?
Kendini geliştirmek/Kişisel gelişim çağımızın vebası halini almış durumda. Herkes gelişmek istiyor ama ne için? Hedefi ne nereye ulaşmak istiyoruz? Hepimizin olmak istediği bir hayal var kafasında, o kişi olabilmek çoğu zaman imkansız gözükse bile aslında gözüktüğü kadar zor değil. Tabi kişisel gelişim zırvalıkların içinde kaybolmamak gerekiyor!
Çünkü Kişisel Gelişim adı altında korkutucu büyüklükte bir piyasa var. Danışmanlıklar, seni geliştirecek koçlar, orandan burandan tutup düzlüğe çıkaracağını, yol göstereceğini söyleyen uzmanlar falan...
Oysa kimse gerçek manasıyla tanıyamaz seni. Kendinden bir başkasına hep rol yaparsın. Büyürken öğrendiğin insan profillerinden birisi olursun. Bazen o roller üzerine o kadar yapışır ki yalnızken bile rolden çıkamazsın. Ben bu rollerden bıktığım için kendi yolumu başka bir değiş ile kendi senaryomu yazmaya karar verdim. KARAR VERDİM dedim de, bu ağzımdan çıktığı kadar kolay olmadı elbette. Bu yüzden nasıl yaptığımı açıklamaya çalışacağım.
- Kendinizi geliştirmek istiyorsanız yapacağınız ilk adım hayal etmek olacaktır. Oysa kişisel gelişim kitapları falan hep şey der, bir hedef koy! İyi de insanlar artık o kadar robotlaşıp teknolojikleşti ki, hayal kurmaktan vazgeçti. Elinin altındakileri kullanıp tüketmek yetiyor. Sırf bu yüzden ilk önce hayal etmelisin. Hayatta en çok neyi yapmak istiyorsun? En çok kimden hoşlanıyorsun? En çok kime özeniyorsun? İlgi alanın ne? Neyi yapmaktan mutluluk duyuyorsun?
- Hayal etmek için bu tarz sorular sormalısın kendine. Aman ha kendini 5 yıl sonra nerede göreceğine dair abuk sabuk sorular sorma. Yıllarını planlamak CV hazırlamaya benzemiyor ve şirketlerin de bir an önce bunun farkına varması gerekiyor!
- Hayal kurdun, soru sordun ve sonunda elinde ilgi duyduğun bir fikir var. Yüzünü gülümseten bir düşünceye sahipsin şuan. Zenginsin! Şimdi o fikir ile arandaki mesafeyi hesaplamalısın. O hayalin gerçek olması için neler yapmam gerekiyor? Dil mi öğrenmelisin? Bol bol kitap mı okumalısın? Yazman ya da çizmen mi gerekiyor? Sabahlamalı mısın?
- Söylediğim kadar kolay olmadığının farkına varmalısın ilk önce. Çünkü hayali gerçekleştirmek için oldukça realist olman gerekiyor. Ne kadar gerçekçi olursan hayalin için o kadar iyi bir plan çizersin.
- Planlamanı da yaptın. Şimdi sıra bunu hayata geçirmekte. Bunun için kendini günlere haftalara aylara belki de yıllara bölmek zorundasın. Çünkü hepimiz deneyimleyerek biliyoruz ki hiç bir şey kendiliğinden olmuyor. Hiç bir güzellik seni durduk yere bulmayacaktır. O yüzden planlama yaparken kendine çok yüklenmemen gerekiyor. Örneğin dil öğrenip yurt dışında okumak istiyorsan planına ilk önce kendini ve beynini alıştırmalısın. İlk hafta günde 10 kelime ezberleyerek başla işe. İkinci hafta 20, Üçüncü hafta ise 30 diyerek sabitlersin kendini. Beyninin bir konu hakkında alışkanlık kazanması heves ve tutkuna göre değişim gösteriyor. Ve bende 21 gün kuralı yani 20 gün tekrarladığın şeyin 21. gün alışkanlık halini alması işe yaramadı. Bu sebeple sana tavsiyem 40 gün vermen kendine. 40 gün boyunca devam ettir. Bu sayede 40 günde ortalama 1000 kelime öğrenmiş olacaksın! Küçücük bir planla İngilizce'de günlük konuşmada kullanılan kelimelerin neredeyse yarısını biliyor olacaksın.
- Hayal kurdun, soru sordun, hedef buldun, planladın, şimdi sıra bıkıp usanmadan, planı tekrar etmekten geçiyor. Bunun için kendi deneyimlediğim bir önerim olacak sana. Telefonunun alarm programını kullanarak o gün yapman gereken planı not düş ve her gün aynı saatte çalması için ayarla. Bilimsel olarak günün erken saatlerinin çalışmak, bir şeylere başlamak için en iyi saatler olarak söylenmekte ama ben hiç sabah insanı olamadım, yani kasma kendini. En çok hangi saatte iyi hissediyorsan, uygunsan o saatte başla.
Şimdi buraya kadar anlattıklarım için ben yaparım diyenler ve ben yapamam ya bunları diyenler olacak. Bir de yarın başlayacağım deyip asla başlamayacaklar var onlara şimdilik değinmeyeceğim (çünkü bende onlardan biriydim!) Sizlere bu yazı da anlatmak istediğim kendini geliştirmek için ilk önce kendini tanıman gerektiğiydi. Bizler hep bunu atlıyoruz. Kimiz neyiz niye varız neden hoşlanırız demeden lambur lumbur yaşarız hayatı.
Ama ne zaman ki oturup "Dur ya bir şeyler eksik, bir şeyler ters, hissediyorum yapmam gereken bir şey var ama ne?" dediğimiz an kafamıza balyozu yemiş oluyoruz.
Kimimize bu balyoz yirmisinde, kimimize yetmişinde dank edebiliyor. Mühim olanı geç olması değil güç olmaması değil mi? Şimdi sizlerle çok tatlı bir motivasyon videosu paylaşacağım. Belki o zaman içinizi cız ettiren bam telinize dokunan o hayali, o hedefi bulursunuz! O hedefi bulduğunuzda planlar zorunluluktan değil ihtiyaç ve istekten doğacaktır!
Not: Ayrıca en kısa sürede ücretsiz kişisel gelişim platformları hakkında bir yazı daha yazacağım. Takipte kalın.
0 Yorumlar