Advertisement

Son3 Geçmiş, Şimdi, Gelecek / Yapay Zeka 10X Gücünde



En son Nvidia’nın CEO’su kişilerin artık yazılım konusunda kendileri gelişti kendileri geliştirmeye gerek kalmadığını bunu artık yapay zekanın yapacağını söylüyor bir sonraki evdeyse belki cihat Çiçek’in videosunu denk gelmişsiniz pazar günüydü sanırım söylediği videoda Musk’ın bir söyleşiye katıldığı ve bu söyleşide yapay zekanın büyüme hızının her yeni ayda bir önceki ayın 10 katı gücünde olduğunu ifade etmiş. Düşünsenize elinizde bir güç var bu her ay 10X gücünde artıyor. 10A, 100A, bir süre sonra 1000A şeklinde katlanarak devam ediyor. Elon Musk OpenAI ve CEO’suna dava açtığı haberi ise bir başka olay. Musk artık bu firmanın insan yararına teknoloji üretmediğini belirterek bu durum bir tehdit haline geldiğini aktararak açmış davayı. Bunların hepsini birleştirdiğimizde geçmişte insanın daha önce hiç karşı karşıya kalmadığı bir durumla başbaşayız. Bunu Kadir Köymen de bir çok videosunda çok güzel ifade etmiş. Diyor ki insan daha önce böyle bir yüzyıl yaşamadı. Yapay zeka ve robot gücünü yeteri kadar idrak edebilmiş değil. Bir şeyler olduğunun farkında fakat hala işe yarabileceğini, iyi kötü hayata devam edip çalışacak bir iş bulabileceğini sanıyor. Çünkü hep böyle olmuş. Beyin gücü ile çalışamamışsa beden gücü ile çalışmış. Ama bundan sonraki yıllar bunu yapamayacağını söylemekte bize. 

Şöyle düşünelim; Yapay zekanın olduğu bir dünyada ve bunun gerçekten daha da gelişkin bir hale geldiği bir evrede insan hala iş gücü için bir gereklilik konumda olacak mı? Bu konuda hala pozitif olan kişiler olabilir. O zaman küçük bir örnek vereyim. En son bir firmada işe alınan ve müşteri hizmetlerinden sorumlu olan yapay zeka şirkette yaklaşık 700 kişinin yaptığı işi tek başına yaptığı tespit edilmiştir.


Yapay zekanın geliştirilmesi temelde insanlığın daha büyük keşifler yapması, gelişmesi vb. Katkılar için bu denli büyük yatırımlar alıyor gibi gözükebilir ama altında yatan başka ne gibi sebepler var? Düşünelim. 

Ucuz iş gücü, asla uyumayan bir sistem, iş haklarına gerek duymadan çok daha verimli yapılar… Bunları sıralamaya devam edebiliriz. Microsoft gibi büyük firmalar bir çok farklı ülkelerdeki yapay zeka şirketlerine yatırımlarını devam ettiyor. Bu dışarıdan bakıldığında büyütülen bir balon gibi gözükebilir ama her şey en başta hep böyle gözükmüyor muydu? Amannn canım ondan da ne olacak denmiyor muydu? Telefonlar ilk çıktığında insanlar kolay ulaşamadıkları için başlarda önem vermemişti. Bilgisayar ile ne yapılacağı pek anlaşılamıyordu. Teknolojik gelişmeler başlangıçta herkesin anlam veremediği bir şeyken bir süre sonra artık vazgeçemeyeceği ve hayatından çıkaramayacağı bir şeye kolaylıkla evrilebiliyor. 


Elon Musk sanırım bu noktada haklı. Yapay zeka öyle bir noktaya gidiyor ki uzun süreli fayda yasasının dışına çıkıyor. Yani bugün kullanması keyifli olan o arama motorları, çeşit çeşit fonksiyona sahip uygulamalar bir süre sonra onu yapan insanı aradan çıkaracak bir güce erişebilir. 

Matriks’den bahsetmiyorum demeye çalıştığım şey bir işi yaparken esas alınması gereken şey zarar vermemek değer yaratmak üzerine olması gerekir. Rakiplerinizi yok etmek için değil, hep beraber kazanmak üzerine çalışır büyük firmalar. Görülenin aksine birbirlerine düşman değillerdir. Ama yapay zeka bu şiddetle ilerlemeye devam eder ise kendi dışındaki her şeyin işlevselliğini azaltacak gibi duruyor. 


O zaman üç tane soru soralım: 

Geçmişte insan kendini yeni koşullara hazırlamak için ne yapıyordu?

Şu an değişime ayak uydurmak için ne yapmamız gerek?

Peki aklımızda canlandırdığımız Gelecek sandığımız gibi mi gelicek?


Kaynak:

Pareto bülten

Morning Brew bülten

Cihat Çiçek YT

Kadir Köymen YT

Yorum Gönder

0 Yorumlar