Otodidaktizm nedir?
Otodidaktizm, herhangi bir resmi eğitim veya rehberlik olmadan, kendi kendine öğrenme ve gelişme yeteneğidir. Otodidaktlar, meraklı, motive ve disiplinli kişilerdir. Öğrenmenin asla bitmediğine inanırlar ve sürekli yeni bilgiler ve beceriler edinmeye çalışırlar.
Otodidaktizm nasıl geliştirilir:
- Merakınızı besleyin: Dünyayı keşfedin ve yeni şeyler öğrenmeye çalışın. Sürekli soru sormaya ve araştırmaya devam edin.
- Hedefler belirleyin: Kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için planlı bir şekilde çalışın.
- Her gün yapın: Zamanınızı etkili bir şekilde yönetirken amaç dürtülerimizle gerçekleşen ve düşünmeden yaptığımız hareketlerimizin önüne geçmeye çalışırız. Dürtülerinizin yönlendirdiği bir bedenle hareket etmek mi yoksa bilinçli olarak kontrolünüzde olan davranışlar geliştirmek mi? Kendiniz üzerinden çalışmaya zaman ayırın ve bunu her gün yapın. Farkı o zaman göreceksiniz.
- Sağlığınıza dikkat edin: Belki yoğunlaşamama ve öğrenememe gibi sorunlarınızın ardında kan değerlerinizdeki dengesizlik yer alabilir. Kan değerlerinizi kontrol ettirin.
- Hatalarınızdan ders alın: Hata yapmaktan korkmayın ve hatalarınızdan ders alarak kendinizi geliştirmeye devam edin
Peki Öğrenme Biçimi Nasıl Tespit Edilir?
Her bireyin bilgiyi alma ve işleme şekli farklıdır. Bu farklılıklar, öğrenme biçimi olarak adlandırılır. En sık görülen üç öğrenme biçimi: Görsel, işitsel ve kinestetiktir.
Görsel: Görsel öğrenenler, bilgiyi en iyi görsel materyaller aracılığıyla alırlar. Grafikler, resimler, diyagramlar ve videolar bu öğrenme biçiminde önemli rol oynar. Görsel öğrenenlerin bazı özellikleri şunlardır:
- Notlarını resimli veya grafikli olarak alırlar.
- Anlatırken ellerini ve jestlerini çok kullanırlar.
- Film izlemeyi ve resim yapmayı severler.
İşitsel: İşitsel öğrenenler, bilgiyi en iyi dinleyerek alırlar. Dersler, konuşmalar ve sesli kitaplar bu öğrenme biçiminde önemli rol oynar. İşitsel öğrenenlerin bazı özellikleri şunlardır:
- Anlatırken yüksek sesle konuşurlar.
- Müzik dinlemeyi severler.
- Konuşma ve tartışmalara aktif olarak katılırlar.
Kinestetik: Kinestetik öğrenenler, bilgiyi en iyi yaparak ve yaşayarak alırlar. Deneyler, uygulamalar ve simülasyonlar bu öğrenme biçiminde önemli rol oynar. Kinestetik öğrenenlerin bazı özellikleri şunlardır:
- Yerinde duramazlar, sürekli hareket halindedirler.
- Pratik yapmayı ve deneyler yapmayı severler.
- Spor yapmayı ve doğada vakit geçirmeyi severler.
Bu illa ki tek bir öğrenme tipine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Kimi insanlarda bunları beraber barındırabilir. Baskın bir iki öğrenme tipine sahip olabilirsiniz. Öğrenme tipinizin tespiti için internette bulduğum iki testi sizinle paylaşmak istiyorum. Size uyan cümleleri işaretleyerek sizde daha baskın olanı bulabilirsiniz. Buna görede öğrenme biçiminize uygun yöntemleri ve zihin planlamalarını kullanarak kendinizi daha hızlı geliştirebilirsiniz.
Öğrenme Biçimi Tespit Testleri:
https://www.akademidisleksi.com/ogrenme-bicimleri-testi/
https://www.mentalup.net/blog/ogrenme-stili-testi
https://testanket.com/uygulamalar/ogrenme_stilleri.html
Bir sonraki yazı da görüşmek üzere :)
0 Yorumlar