Advertisement

En Kolay Araç Nasıl Kiralanır? Moov Deneyimim

 

Yasak Günlerinde Araca mı İhtiyacınız Var? Moov By Garenta Nedir? Nasıl Kullanılır?


Herkese selam!


Yeni yıl yeni bir gün klişesi ile karşısınızdayım. Nasıl başlarsa öyle gidermiş dedikleri için bende bloga yazı koyarak başlamak istiyorum. 2021 yılı da covid19 gölgesinde geldi. Yeni yılda aşılama çalışmalarına yoğunlaşacağı söylese de belliki covid19 bir süre daha bizimle beraber olacak.

Bu sürede artan araç fiyatları, ikinci el araçlardaki akıl almaz yükseliş yüzünden araba sahibi olmak birçoğumuz için hayal durumuna geldi. 

Külüstür olarak adlandıracağımız 20 yaş üstü arabalar bile 50 bin TL üstünde satıldığından dolayı çoğu kişi ya toplu taşımayı kullanmaya devam etti ya da araç kiralama firmalarına yöneldi.

Kimileri yıllık, aylık kiralarken kimileri ise günlük kiralamaları tercih etti. Ama bazı durumlar var ki saatlik hatta dakikalık kiralamalara ihtiyaç duyabiliyoruz. Bu açığı fark eden bazı firmalar durumu iyi kullanarak güzel uygulamalar çıkardı ya da mevcut uygulamalarını geliştirdiler. 

Bunlardan birisini kullanma fırsatım oldu birkaç kez. Ama internette denemeden önce deneyimlere dayalı bir araştırma yapmak istediğimde doğru dürüst bir kaynak bulamadım maalesef. 

O yüzden bu yazıyı yazmak istedim. Bu sayede bu uygulamayı kullanacak birisi olursa neye dikkat etmesi gerektiğini eksikleri ve artılarını görebilir ona göre hareket edebilir. 

O zaman açıklama yaptıysam başlıyorum.

MOOV By Garenta nedir? Nasıl Kullanılır?

Hem android hem de IOS telefonlarınız yardımıyla uygulamayı indirebilir ve kayıt olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Evet.

Önce kaydolmanız gerekir. 

Sizden ehliyetinizin görselleri istenmektedir haklı olarak. Sonrasında ise küçük 10-15 saniyelik bir video ile koşulları kabul ettiğinize dair bir video çekmeniz isteniyor. Kaydınız ortalama 48 saatte onaylanırken bu süreyi kısalması için videoyu aydınlık bir alanda yüzünüz ve sesiniz net bir şekilde çekmenizde fayda var. Ayrıca mutlaka markanın tam ismini söylemelisiniz. Moov değil de Moov By Garenta demeyi unutmayın :) 

Kaydım 5 saat sonra onaylanmıştı. Sonrasında ise uygulamaya girip bulunduğunuz bölgeye en yakın araçları görebilirsiniz. 

MOOV’da Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Şunu eklemem gerekir ki Moov By Garenta İstanbul, Ankara, İzmir illeri içerisinde belli bölgelerde hizmet sunmaktadır. 3 büyük şehir de hizmet sunan tek araç kiralama appi diye biliyorum yanlışım varsa lütfen düzeltin. Çünkü diğer firmaları da araştırdığımda(Zipcar, Tiktak) sadece İstanbul’da hizmet verdiklerini gördüm. Ayrıca yeni sayılan bir uygulama başlattılar Fırsat Araçı diye bir seçenek sunuyorlar. Eğer çevrenizde böyle bir araç varsa(benzini bitmiştir mesela benzin doldurmak sizin göreviniz oluyor) bu görev karşılığında 15 TL kullanım hakkı kazanıyorsunuz. 

MOOV’da bir aracı gördünüz otomatik, manuel veya model olarak kendinize en uygun olanını seçebiliyorsunuz. Araç seçeneğinin içindeki MOOV’laya tıklayarak kiralamayı başlatıyorsunuz.

Seçtiğiniz araca varmanız için 15 dakika sunuluyor size. İlk 5 dakikası içinde ücret kesintisiz iptal etme şansınız var. Aracın yanına vardığınızda araç sizi algılayıp kilidini açıyor. 

Araç Kiralamam Başladı Neye Dikkat Etmeliyim?

Öncelikle arabanın dört bir tarafını kontrol edin. Çünkü araçtaki gözünüzden kaçan bir hasar olur ise bu sanki siz yapmışsınız gibi bir duruma düşürebilir sizi. Zaten uygulamada sizi uyarıyor ve bu zamana kadar araçta kullanıcıların tespit ettiği hasarlar gösteriyor. Sız bu hasarlar dışında bir şey görürseniz uygulamaya ekliyorsunuz. Bu da önceki kullanıcı veya kullanıcılara iletiliyor. Dışarıdaki kontrolünüz sonrasında araç içini kontrol etmelisiniz. Temiz mi? Kirli mi?(Kirliyse bunu mutlaka bildirin! Diğer türlü temizlik bedeli size yansıtılabilir) Önceki kullanıcılar bir şeyini unutmuş mu? Unutmuşsa torpido gözüne koymanız ve Moov’a bildirmeniz yeterli önceki kullanıcı ile iletişime geçebilirlerse ona teslim edebiliyorlar. 

Aracı Kiraladım Hareket Ettim Ama Benzinim Az?

Petrol Ofisinden ücretsiz yükleme yapabilirsiniz. Ben PO’ine girdiğim an zaten görevli direkt aracın şirket aracı olduğunu anlayarak ücretsiz yükleme yapmıştı. 

MOOV’da Gişeden Geçiş Nasıl Oluyor?

HGS sistemi mevcut. Kullanımlarınız sonrasında kartınızdan çekilmektedir. Aynı şekilde araç kullanım dakika/gün ücreti de kartınızdan otomatik tahsil edilmektedir. Faturanız ise mail adresinize iletilmektedir.

Moov Aracındayken Tek Taraflı Bir Kaza Oldu. Ne Yapmalıyım? 

Kaza dediysem bu bir yere çarpma, sürtme ya da ona benzer bir durum olabilir. Ben ne yazık ki bunu da deneyimlemek zorunda kaldım. Araçı park ederken arka tarafında sürtünmeden kaynaklı 10 cm civarında bir çizik oluştu. Bu durumda tutunak tutmam gerektiğini ya da polisi çağırıp tutanak tutturmam gerektiğini bilmiyordum. Ama bunun yapılması kesinlikle gerekiyormuş eğer ki hasar 600 TL mini hasar kaskosunun üstüne çıkar ise ücreti belge sunmadığınız taktirde size kesiliyor.

Çift Taraflı kazalarda zaten karşılıklı tutanak tutulduğu için yukarıdaki gibi bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz daha az.

MOOV kiralamam bitirmek için ne yapmalıyım?

Aracı kiraladınız dilediğiniz yere gittiniz ama elinde sonunda kiralama bölgesine bırakmalısınız. Yani İstanbul’dan çıkıp Tekirdağ’a gittiniz aracı orada bırakamazsınız yine yukarıda saydığım üç ilden birinin kullanım bölgelerinden birinde bırakmanız gerekir. Sonrasında kiralamayı bitirme seçeneğine tıklamalısınız.

Kiralamayı bitirirken araçta bir hasar varsa bildirmelisiniz. Fotoğraflarını net bir şekilde çekin mutlaka ve aracı bıraktığınız yer dört açıdan açık fotoğraflanmalı. Size tavsiyem bıraktığınız son anı videoya almanız olacaktır, her ihtimale karşı elinizde böyle bir video olması bir artı bence. En son adımda ise eşyalarınızı alıp anahtarı torpido gözüne koymak olacaktır. Araçtan çıktığınızda araç camında yer alan kare kodu okuttuğunuzda otomatik olarak kilitlenecektir. 

İşte araç kiralamanız sona erdi!

Herhangi bir insanla temas kurmadan bu tarz bir kiralama kolaylığı sunmasını çok beğendim. Bu sebeple yukarıdaki birkaç duruma dikkat ederek gönül rahatlığıyla önerebilirim.

Kullanırsanız yorum bırakmayı unutmayın lütfen! 

Tekrar görüşmek üzere hoşçakalın!

Yorum Gönder

0 Yorumlar