Advertisement

EN İYİ BİLİM KURGU DİZİSİ WESTWORLD

KESİNLİKLE İZLENMESİ GEREKEN DİZİ: WESTWORLD

Dizinin ilk bölümünü izledim. Bölüm bittiğinde düşündüğüm ilk şey bir dizi değil de son derece para dökülmüş bir bilim kurgu filmi mi izledim olmuştu! Özellikle Türk dizi tarihinde öyle ahım şahım çok iş olmadığı düşünülürse böylesine bir dizi hayal gücünüzde çığır açtırıyor.
WestWorld neden bu kadar popüler? 
Yukarıda dediğim şey yüzünden. Basit bir dizi değil izlediğiniz şey. Üzerinde ciddi bir emek, kaliteli bir senaryo, görsel efektler, IQ, usta oyuncuların hep beraber yer aldığı bir yapım.
Diziyi ilk duyduğumda herhalde bir kovboy dizisi falan demiştim WestWorld için. 
Öyle değilmiş, yanından bile geçmiyormuş.

Peki Westworld dizisinin konusu ne? 

Bir kovboy kasabası şeklinde dizayn edilmiş son derece gelişmiş bir eğlence parkı burası. 10D gerçeklikte, kendi gerçekliğinizi sorgulatacak kadar iyi kurgulanmış bir park. Parkta yaşayan tüm canlılar aslında birer robot. Hani şu Boston Dynamics'te bilim adamların sürekli tekmelediği, hor gördüğü robotlar var ya onlar Westworld ev sahipleri(robotları) yanında halt eder. Tamda bu gerçekliği tatmak isteyen insanlar tıpkı Disneyland'a gider gibi para verip WESTWORLD'e geliyor. Çünkü burada diledikleri her şeyi yapabilirler. Burası gerçek dünyadan uzak bir parça. Diledikleri gibi yaşayabilirler. Peki Westworld bu şekilde ne kadar yaşayabilir?

Westworld'un izleyicilerine sorgulatmak istediği şey ne?

Bence ALGI. 
Yani Bilinç.
Şimdi Algı ile bilinç aynı şeyler değil diye düşünebilirsiniz. Oysa hiç bir şey sandığımız gibi değil. Hemen açıklayayım.
Algı: Bir duyu organımızda tepki uyandıran enerjidir.
Bilinç: İnsanın kendisini, çevresini ve olup biteni tanıma, algılama, kavrama, fark etme yetisi.
Başka bir değişle bilincin kşiyi kişi yapan şey olduğu söylenir. Hayır herkes zaten birer kişi. Bilinç, kişiyi insan yapan şeydir.
Yani bilinçli olmak uykudan uyanmak anlamına geliyor. Çevremizdeki olaylara karşı algılarımızı açmak, hissetmek, tepki vermek bilincin ta kendisi.
Biliyorum biliyorum, şimdi bunlardan neden bahsediyorsun ki diyorsunuz. 
Bilinç ve algıyı açıklamaya çalışıyorum çünkü WestWorld'ün sadece bir bölümü bile insanın yaşamakta olduğu habitatı sorgulamasına neden oluyor.
Ya yaşadığını sandığımız gerçeklik var olabilecek diğer varyasyonların sadece biriyse? Ya algılarımızı gerçekten açmayı başarırsak, gerçekten görmek için uykudan uyanırsak var olan senaryoları görebilir miyiz?
Sabah kalktığınızda kaçınız o günün diğer günün sabahıyla farklı duygular uyandırdığını iddia edebilir? Gözlerini açtın, üşenerek uyandın, belki kahvaltı yaptın ya da yapamadın, kapıdan dışarı çıktın ve boom! Öldün?

Hiç ölüm duygusunu düşündün mü? 

Bir gün kahvaltı esnasında hiç var olmamışçasına yok olabileceğin aklına geldi mi? İç güdülerin sana o sabah dışarıda bir şeylerin ters gidebileceğini fısıldadı mı? Yoksa iç güdü dediğimiz şeyin gerçek bilinç(yani bilinçaltıyla) alakalı olabileceğini anlayacak fırsatımız hiç olmadı mı?
Komik olma dediğinizi duyar gibiyim. O zaman tatsız bir haberim var size. 
İç güdü dediğimiz yani bilinçaltımız(ki bana göre ulaşmamız gereken bilinç) bizi daha düşünmeden koruma altına alan bir hıza sahip. Nasıl mı? Bir trafik kazası yaşanmasını kıl payı önleyen ayağınıza sizden daha önce emir veren şey ve tam vaktinde ayağınızı frenin üzerine basmasını sağlayan şey su yüzeyindeki zihniniz değil onun altında yatan hayatta kalma iç güdüsü. 
İç Güdü: Canlıları, araya akıl ve düşünce, bilinç girmeksizin, kendilerine yararlı ya da gerekli birtakım eylemlere yönelten doğal duygu. 
Aslına bakarsak bilinç girmeksizin yani bilinç dışı demek yerine insanın ulaşamadığı bilinç alanı olarak adlandırmak daha doğru olacaktır. Bunu ben değil Freud diyor. İnsanın ulaşamadığı ama günlük aktivitelerini ciddi bir biçimde etkileyen bilinç alanı(onun değimiyle bilinçaltı).

Şimdi tüm bunları ne diye anlattım?

WestWorld'ü izlediğiniz bilinç, içgüdü, davranış programlanması gibi kavramlarla çok karşılaşacaksınız. O yüzden spolier vb. bir şey vermemek adına yüzeyden anlatmam gerekirse, WestWorld'de robot ve insanlar arasındaki farklar üzerinde duruluyor. İnsanı insan yapan ne? Ya da bir robotu insan yapacak şey ne? Ya da böyle bir şey mümkün mü? Mümkünse Elon Musk'un dediği gibi robot teknolojisi ilerletilmemeli? Robot teknolojisinden gerçekten korkmalı mıyız? Tarzında düşünceler zerk olacak zihninize. Bende size kendi aklımda şekillenenleri anlatmaya çalıştım.
Hayatımızın düzenini sorgulatan, planı bozmaya iten, anomi yaratmanın zarar vermesinin yanı sıra büyük aydınlanmalara neden olabileceğinin ipucusunu veren bir dizi WESTWORDL.
Mutlaka izlemelisiniz. 
İzlerseniz emin olun algınızı açacak şeyler görmeye başlayacaksınız.
WestWorld 1.Bölüm Fragmanı:

Yorum Gönder

0 Yorumlar